A korai felismerés szerepe az egészség megőrzésében


A korai felismerés szerepe az egészség megőrzésében 
(Szerző: Patkós Ilona informatikus-könyvtáros, ÉTA önkéntes)

Ha valaki rászánja magát arra, hogy az életvégi tervezést komolyan vegye, akkor jó eséllyel egyszer csak egészsége megőrzéséről is elkezd tudatosan gondolkodni. Sokat halljuk, hogy a korai felismerés milyen fontos bizonyos betegségek megelőzésében. Erről a témáról gyűjtötte össze a legfontosabb információkat blogszerző önkéntesünk: Patkós Ilona.

Habár szeretnénk örökké, de legalábbis nagyon sokáig élni, előbb vagy utóbb mindannyian szembekerülünk a ténnyel: nem vagyunk halhatatlanok. Társ, barát, családtag váratlan betegsége, elvesztése elgondolkodtat, hogy mit tehettünk volna a megelőzés érdekében.

Vannak elkerülhetetlen dolgok, például egy baleset, de vannak olyan helyzetek, betegségek, melyek sokszor megelőzhetők.

Magyarországon a halálozási okok között első helyen a szív- és érrendszeri betegségek állnak, ezt követik a daganatos betegségek.

Megelőzésük szempontjából fontos a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás, de ugyanilyen fontos, hogy odafigyeljünk testünk jelzéseire, azokat komolyan vegyük. A daganatos betegségek életünk során korábban jelentkeznek, ezért a rendszeres szűrővizsgálatoknak is jelentős szerepe van a megelőzésben.

A szűrővizsgálat alkalmával tünet- és panaszmentes embereket vizsgálnak abból a célból, hogy egy betegséget kizárjanak, illetve még idejekorán felismerjék, így kezelése hatékonyabb lehet.

Szűrővizsgálatot már magzati korban is végeznek, ilyen pl. a Down-kór felismerésére alkalmas vizsgálat. Újszülött, majd gyermekkorban újabb vizsgálatok következnek, melyek érzékelési, mozgásszervi rendellenességek kizárására szolgálnak.

A betegségek nem váratlanul törnek ránk, vannak jelek, amelyeket önmagunkra figyelve felismerhetünk, így megelőzhetjük a nagyobb bajt. Ahogy már írtuk, a betegség kialakulásának elkerülése érdekében sokat tehetünk megelőzéssel, a rizikófaktorok kiiktatásával, csökkentésével.

A betegség kialakulása és felismerése között sok idő eltelhet, ezt az időszakot nevezik preklinikai szakasznak, amikor a betegség megjelenése nem mindig jár egyértelmű, számunkra jól felismerhető tünetekkel, viszont a szűrővizsgálatokon már észlelhetik a jeleket.

Ilyen lehet például a röntgenen látható árnyék, a mikroszkóp alatt felismerhető eltérő sejt, vagy a laboratóriumban egyszerű teszttel kimutatható bélvérzés. A szűrővizsgálatoknak ezért jelentős szerepe van a korai felismerésben.

Magyarországon számos szűrővizsgálat ingyenesen elérhető.

A megcélzott betegségből adódó halálozás mértékét bizonyítottan három szűrővizsgálat csökkenti, ezek az emlő-, méhnyak- és vastagbélszűrés.

Az emlőszűrés a 45 és 65 év közötti nőknek mammográfiás vizsgálattal kétévente, a citológiás méhnyakszűrés 25 és 65 év között háromévente, a vastagbélszűrés 50 és 70 év közötti nőknek és férfiaknak ajánlott.

A fent említett szűrővizsgálatok kevés kellemetlenséggel járnak, gyorsan, egyszerűen elvégezhetők.

A korán felismert betegség idejében kezdődő kezelése éveket jelenthet számunkra szeretteink körében.

(Forrás: https://www.antsz.hu/)