Ismerkedés a hospice ellátással


Ismerkedés a hospice ellátással
(Szerző: Csikós Dóra 2014. július 19.)

A rosszindulatú daganatban szenvedő betegek több mint fele meggyógyul. A gyógyulási esélyek függnek a rák típusától és a felfedezés idejétől is, hiszen a korán felfedezett daganatok a legtöbb esetben jó eséllyel gyógyíthatók. Sajnos azonban évente nagyjából 30 ezer ember veszíti el életét rák miatt Magyarországon (forrás: KSH).

Azok a daganatos betegek jogosultak  hospice ellátásra, akik aktív kezelést már nem kapnak, mert javulás nem várható az állapotukban, és akiknek halála várhatóan 6-12 hónapon belül bekövetkezik. Ez nagyon ridegen hangzik, valójában egy-egy kezelés leállításakor mindig családok sorsa pecsételődik meg, rettenetes tragédia ez a számukra. Az orvostól kezdve a betegen keresztül egészen a család utolsó aggódó tagjáig mindenki tehetetlennek érzi magát, szinte lehetetlen elfogadni és megnyugtató megoldást találni ebben a helyzetben.

A hospice szó hallatán a legtöbb embernek görcsbe rándul a gyomra, mégis a végstádiumú daganatos betegek számára manapság ez az egyetlen olyan ápolási forma, amely lehetővé teszi, hogy az ember szerettei körében, fájdalom nélkül, saját kívánságait követve töltse élete utolsó szakaszát. Nagyon fontos, hogy a hospice a halált az élet részének és a haldoklást olyan folyamatnak tekinti, melyet sem megrövidíteni, sem mesterségesen meghosszabbítani nem szabad. Nem mindegy azonban, hogy ez az időszak milyen minőségben telik, a tünetek megszüntetését célzó palliatív kezelés és az emberséges, szeretetteljes hozzáállás segít abban, hogy a haldokló ne szigetelődjön el, fizikai és szellemi képességeit minél tovább megőrizze.

Az orvosból, ápolóból, gyógytornászból, dietetikusból, pszichológusból, lelkészből és önkéntesből álló hospice csapat gondoskodik a kínzó tünetek enyhítéséről, emellett lelki és érzelmi támogatást nyújt a beteg és családja számára.

Az ellátás elsősorban a beteg otthonában zajlik, az otthonápolást a szakorvosi javaslat alapján a családorvos rendeli el. Ha az otthoni hospice ellátás nem megoldható, akkor intézeti hospice osztályra lehet beadni a felvételi kérelmet. Magyarországon jelenleg 14 ilyen intézeti hospice osztály működik. Ha nincs hospice osztály, akkor kórházon belüli ellátásként érhető el az ún. klinikai palliatív konzultációs mobil team, amelynek szakemberei a beteg és a család segítése mellett, a kezelőorvossal is konzultálnak.

A hospice szellemiségének köszönhetően az élet utolsó szakasza értelemmel és tartalommal tölthető meg, a beteg őszintén beszélhet igényeiről, kéréseiről, a család meghitt légkörben töltheti együtt az utolsó időket, és ez nemcsak a beteg életminőségét javítja, hanem a veszteség család által megélt fájdalmát is enyhíti és elősegíti számukra a normál gyászfolyamatot.

Magyar Hospice Palliatív Egyesület éves beszámolója alapján Magyarországon 2013-ban összesen 87 intézmény ill. szolgálat végzett hospice tevékenységet, mely a betegek és családjaik számára ingyenes, a szolgáltatók a finanszírozást állami és egyéb pályázati forrásokból, ill. adományokból oldják meg. Ahhoz, hogy a hospice ellátók és így a hospice ellátásban részesülők száma nőhessen, nem szabad elfordulnunk a hospice kifejezés hallatán, inkább be kell építsük szókincsünkbe még jóval azelőtt, hogy bármilyen életvégi döntés aktuálissá válna számunkra.

(Források:
Magyar Hospice Alapítvány: Hospice otthonápolás
Magyar Hospice-Palliatív Egyesület 2013. évi hospice jelentése )

Kapcsolódó tartalmak:

Egészségügyi kérdések

Hospice önkéntesség