Digitális hagyaték


DIGITÁLIS HAGYATÉK

Ma már kevesen élik úgy az életüket, hogy semmilyen digitális nyom nem marad utánuk. Még ha nem is rajonganak a közösségi oldalakért, nem írnak blogot és nem vásárolnak online boltokban, de az online adóbevallást vagy banki ügyintézést már csak praktikus okokból is sokan használják, fényképeinket többnyire számítógépen tároljuk, így szinte észrevétlenül folyik bele életünkbe a digitális világ. De mi történik ezekkel a nyomokkal halálunk után, és miért érdemes már életünkben foglalkozni ezzel a kérdéssel? 

Az utánunk digitálisan fennmaradó nyomok sorsáról ugyanúgy rendelkezhetünk előre, mint egyéb vagyontárgyainkról, kézzel vezetett naplóinkról, sőt kifejezetten használhatunk is bizonyos eszközöket arra, hogy saját szándékainknak megfelelően alakítsuk ki a rólunk halálunk után őrzött emlékeket. Mivel az alkalmazások többsége a megadott személyes adatainkat, bejegyzéseinket, feltöltött fényképeinket is tárolja, ezért minden egyes adat, gondolat, fénykép megosztását érdemes annak megfelelően átgondolni, hogy ezek akár halálunk után is láthatók lesznek, de az már nem biztos, hogy a szerkesztés vagy a törlés lehetősége is megmarad.

A digitális hagyatékról a Kharón Thanatológiai Szemlében megjelent, gyakorlati szempontokat is tartalmazó cikk: Digitális hagyaték – digitális lenyomatunk elsimítása vagy kőbe vésése

Mik tartoznak a digitális hagyatékhoz? 

Digitális hagyatékunk egy részét azok a felhasználói fiókok vagy saját hardware eszközön tárolt adatok teszik ki, melyekhez valamilyen piaci érték, pénzforgalom is kapcsolódik, ilyenek például az internetes vagy mobilbanki felületek, a webshop-oknál regisztrált fiókjaink, korábbi vásárlások, előfizetések, elektronikus díjfizetések fiókjai. Ha csak mi rendelkezünk a hozzáférési adatokkal, illetve ha csak mi tudunk ezeknek a fiókoknak a létezéséről, akkor halálunk után hozzátartozóink számára gondot okozhat, hogy hogyan szerezzenek tudomást róluk, valamint hogyan védjék meg, őrizzék meg az itt tárolt értékeket, vagy akár hogyan szüntessék meg a fizetési kötelezettséggel járó szerződéseket.

Digitális világunk másik részébe azok a felhasználói fiókok, online felületek vagy elektronikus adattárolók tartoznak, melyek elsősorban érzelmi értéket képeznek számunkra vagy családunk számára, ilyenek például a közösségi oldalak, a fotók/videók/naplók tárolására alkalmas oldalak, alkalmazások. Ezek halálunk után hozzátartozóink számára felértékelődhetnek, ha szeretnének minél több emléket megőrizni rólunk.

Életvégi döntéseink közé tartozhat, hogy kitaláljuk mi a szándékunk ezekkel a fiókokkal:

  • szeretnénk-e megőrizni őket vagy sem,
  • ha igen, ki kezelje a felületet,
  • kívánunk-e esetleg valamilyen utolsó üzenetet, saját magunk által írt nekrológot megjelentetni,
  • ha valakit felkérünk a digitális hagyaték kezelésére, akkor annak átadjuk-e saját belépési adatainkat vagy az egyes alkalmazásokban rendelkezésünkre álló lehetőségekkel élünk (pl. hagyatéki kapcsolattartó a Facebook-on vagy Google inaktív fiókkezelő beállítása).

shutterstock_144147619

A legteljesebb gondoskodást az nyújtja, ha leltárt készítünk minden egyes felhasználói fiókról, és meghatározzuk a hozzáférés módját (saját adatainkkal vagy korlátozott kezelői jogosultsággal) illetve a fiók halálunk utáni sorsát. Mindezt végrendeletünkben is megírhatjuk, de ott sose adjunk meg személyes adatokat, jelszavakat, mivel ezek egy utólagos eljárás során nyilvánosságra kerülhetnek. A bizalmas adatok, jelszavak tárolására is léteznek online alkalmazások, illetve tárolhatjuk őket lezárt borítékban elrejtve, vagy akár otthoni illetve banki széfben elzárva.

Számos online alkalmazás ad már arra lehetőséget, hogy megtervezzük és feltöltsük a halálunk után megjelentetni, hátrahagyni kívánt üzeneteket, fényképeket, videókat. Ez is egy módja lehet, az élet végességére való felkészülésünknek, mindig legyünk tekintettel azonban arra, hogy ezeket a nyomokat halálunk után már sem javítani, sem törölni nem fogjuk tudni.

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a digitális világban is felelősséggel jár más személy haláláról hírt adni, és általában komoly azonosítást és hivatalos halotti iratot kérnek a hozzátartozóktól vagy a hagyatéki végrehajtótól akkor, ha a felhasználói fiók, profil törlését haláleset miatt kérik.

Az online alkalmazások üzemeltetői komolyan veszik a felhasználói adatok védelmét, ezért általában nagyon szigorú feltételekhez kötve adják csak ki a belépési adatokat, alapesetben nem engednek betekintést a profilba, levelezésbe. Ennek jogi szabályozása még a leghaladóbb jogi rendszerekben is elég kezdetleges, országonként illetve szolgáltatónként eltérő lehet, ezért igen bizonytalan egy-egy eljárás, per kimenetele. Magyarországon a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság ajánlása tisztázza és részletezi a személyes adatok védelméhez fűződő jog érvényesítési lehetőségeit elhunyt személyek esetén.  Az ajánlás áttekinti az Egyesült Államokbeli és néhány Európai Uniós ország joggyakorlatát, és javaslatot tesz arra, hogy milyen alapon és milyen módon kérhetné az elhunyt személy adatainak törlését a hozzátartozó vagy örökös, a magántitok védelmének megőrzése mellett. 

Digitális hagyatékának rendezéséhez szeretnénk segítséget nyújtani Segédletünkkel

SaveSave