Filozófiai kávéház


Filozófiai kávéház – hétköznapi beszélgetések filozófiai keretek között
(Szerző: Csikós Dóra 2014. június 7.)

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesület kongresszusán egy műhelybemutató keretében volt lehetőségem kipróbálni a filozófiai kávéházat. Ennek célja, hogy egy kötetlen filozófiai beszélgetés formájában kiterjessze a filozofálást a hétköznapokba, így tudatosítva, hogy a filozófia nem csupán néhány kiváltságos egyén belterjes ügye, hanem mindannyiunk életének megkerülhetetlen összetevője, és segítségünkre lehet abban, hogy jobb és tudatosabb életet éljünk.

A beszélgetés vezetője Nemes László filozófus, bio-etikus volt, aki néhány éve a filozófiai kávéház hazai elterjesztésén is dolgozik. A mini-filozófiai kávéház résztvevői ezúttal a hospice-ban, hospice közelében dolgozók voltak, a beszélgetés központi témáját pedig egy Sartre idézet adta: “Meghalni valami nem természetes dolog” (Jean-Paul Sartre: A fal).

Rögtön heves reakciókat váltott ki ez a mondat, hiszen a hospice ápolás egyik alapgondolata, hogy a halál természetes dolog, a haldoklást sem siettetni, sem elnyújtani nem lehet cél. Eleinte tehát minden megszólaló inkább azt erősítette meg, hogy nem ért egyet az idézettel, és volt, aki az ápolásbeli tapasztalatait, volt, aki kevésbé konkrét, személyes gondolatait osztotta meg a csoporttal. Aztán felmerült, hogy mennyire eltérően viszonyulunk a mások halálához ill. saját halálunkhoz. Talán először itt volt szükség igazán a filozófus segítségére, aki azt javasolta, hogy próbáljuk pontosan meghatározni az idézetben szereplő fogalmakat. Hirtelen nehéz is volt átváltani erre az elvontabb gondolkodásmódra, de a fogalmak közös tisztázása szükséges ahhoz, hogy ne egymás mellett beszéljünk el, hanem biztosak lehessünk abban, hogy értjük a másik fél mondandóját, szándékát.

A műhely forgószínpadszerűen működött, ezért egy stabil résztvevő és a beszélgetés vezetője kivételével, egy következő csoport vette át a stafétát, és próbálta onnan folytatni, ameddig az előző beszélgetés jutott. Az így egymásra épülő beszélgetések tanulságait a stabil csoporttag foglalta végül össze, és a történések felsorolásán túl beszámolójában az volt igazán különleges, hogy a magvas filozófiai konklúzió helyett vagy mellett milyen erős érzelmi hatása volt ennek a beszélgetésnek. Az biztos, hogy másokkal beszélgetve sokkal többféle gondolat, reakció merül fel egy-egy témával kapcsolatban, egészen más így feldolgozni egy kérdést, mint ha csak egy könyvet olvasnánk róla, vagy a megszokott környezetünkkel osztanánk meg gondolatainkat, érzéseinket. Az volt az érzésem, hogy ez az aktuálisan együtt gondolkodó, egymás reakcióira építő közösség valami egészen újat, egyedit alkot még ilyen rövid idő alatt is.

A műhely vezetője rendszeresen szervez filozófiai kávéházakat, ahol bárki kipróbálhatja milyen egy-egy filozófiai kérdéssel kapcsolatban mások gondolatainak a tükrében megismerni saját elképzeléseinket.

Nemes Lászlónak két írása is megjelent a témában a Kharón thanatológiai folyóirat 2014/1-es számában: az egyikben a filozófiai praxissal, a hétköznapi filozofálás és az életminőség kapcsolatával, a másikban pedig a halál témáját körüljáró filozófiai beszélgetésekkel, a Halál kávéházakkal foglalkozik.  A filozófus, bio-etikus szakember írásai és az általa szervezett beszélgetések részletei megtalálhatók weboldalán.

Kapcsolódó tartalmak:

Pszichológiai kérdések

Spiritualitás