Nyitott megközelítéssel az életvégi döntésekért


NYITOTT MEGKÖZELÍTÉSSEL AZ ÉLETVÉGI DÖNTÉSEKÉRT 

A nemrég bejegyzett Életvégi Tervezés Alapítvány interaktív előadássorozatot indít az életvégi területek kérdéseiről Budapesten. Az öt őszi előadás olyan témákat dolgoz fel, mint a hospice ápolás, a temetkezéshez kapcsolódó teendők, az egészségügyi önrendelkezés, a végrendelkezési módok és a betegségről, halálról való kommunikáció lehetőségei. 

A halál társadalmi tabuja miatt nem ismerjük az életvégi szakaszban felmerülő döntési lehetőségeket, azok várható következményeit, jogainkat, kötelességeinket. Amíg nem tapasztaljuk a saját bőrünkön, addig bele se gondolunk, hogy milyen fontos kérdések ezek, pedig akkor már lehet, hogy késő elkezdeni válaszokat keresgélni, tervezgetni. Általában sem az orvos, sem a család nem tudja hogyan beszéljen ezekről a kérdésekről, egyáltalán miket kell a halál közeledtével átgondolni.

Alapítványunk azért a célért jött létre, hogy az emberek az élet bármely szakaszában nyíltan beszélhessenek az életvégi kérdésekről. Az élet végességének elfogadása a gyakorlatias teendők előkészítésén túl egy olyan változást is hozhat az életszemléletben, amitől életünket teljesebbnek, értelmesebbnek élhetjük meg, ez pedig nem csak az idősek vagy betegek számára lehet hasznos.

Szeptember 22-én, sorozatunk első előadásán dr. Muszbek Katalinnal, a Magyar Hospice Alapítvány orvos-igazgatójával beszélgetünk majd arról, hogy milyen az élet a hospice ellátásban. Szeretnénk egy kicsit közelebb hozni az érdeklődőkhöz a valódi hospice tapasztalatokat, hogy életszerűbbé tegyük, kiszínezzük a társadalomban élő merev, talán ijesztő képet. A sorozat többi előadásán is az a célunk, hogy az aktuális jogi adottságok között megvalósuló gyakorlati alternatívákat ismertessük, és hogy fel lehessen tenni azokat a kérdéseket, amiket eddig nem volt lehetőség feltenni. Az Aranytíz Kultúrházban megrendezett őszi előadássorozat időpontjai és témái:

2014. szeptember 22. hétfő 18:00 – Élet a Hospice-ban – dr. Muszbek Katalin (pszichiáter, a Magyar Hospice Alapítvány orvos-igazgatója)

2014. október 6. hétfő 18:00 – Teendők haláleset után – dr. Angyal Eleonóra (kegyeleti szakértő)

2014. október 20. hétfő 18:00 – Önrendelkezés az intenzív osztályon – dr. Zubek László (intenzív terápiás szakorvos)

2014. november 17. hétfő 18:00 – Végrendelkezési lehetőségek, hagyatéki eljárás – dr. Lábady Tamás (polgári jogi bíró, egyetemi oktató)

2014. december 2. kedd 18:00 – Hogyan beszéljünk a betegségről, halálról? – dr. Bíró Eszter (tanácsadó szakpszichológus, Magyar Hospice Alapítvány)

(További részletek és regisztrálás az előadásokra: https://eletveg.hu/esemenyek/ )