Pénzügyi gondoskodás


PÉNZÜGYI GONDOSKODÁS  

A pénzügyi gondoskodás az életvégi tervezésben igen sokrétű lehet. Igénybe vehetjük többek között ügyvéd, könyvelő, pénzügyi tanácsadó vagy biztosítási tanácsadó segítségét, de némi önképzés és pénzügyi fegyelem mellett önállóan is rendezhetjük megtakarításainkat és vagyonunk sorsát.

1. A kapcsolódó dokumentumok és iratok

Első lépésként szükség van egy aktuális leltárra („mérlegre”) a vagyontárgyainkat és az esetleges tartozásainkat illetően. Fontos, hogy az egyes vagyontárgyak esetében azt is megjelöljük, ha ez nem kizárólagosan a mi tulajdonunkat képezi, tüntessük fel a többi tulajdonostársat is (lehetőleg elérhetőséggel együtt).

További fontos lépés a folyamatos jövedelmünk és a rendszeres költségeink összeírása.

Ez a két kimutatás abban is segítségünkre lehet, hogy egy esetleges nagyobb kiadásra (mint például egy komolyabb magánorvosi kezelés) lesz-e elég fedezetünk.

A kimutatások minél pontosabb elkészítéséhez nagyban segítségünkre lehetnek az alábbi dokumentumok:

 • (bizonyos összeg feletti értékű) ingó és ingatlanok listája
 • a biztosítási kötvények (lakásbiztosítás(ok), autó(k) kötelező és Casco biztosítása, egészség- és életbiztosítás(ok))
 • pénzügyi szolgáltatóknál (hitelintézet, befektetési szolgáltató) vezetett számlákkal kapcsolatos információk: folyószámlák, lekötések, értékpapírok, bankkártyák, rendszeres utalások (akár automatikus, akár önállóan intézett) – Fontos tudni, hogy a bankoknál a folyószámlával kapcsolatban megadhatunk egy ún. haláleseti rendelkezést, ami egy esetleges hirtelen halálesetnél is biztosítja a meghatalmazott hozzáférését a folyószámlán szabadon lévő összeghez, viszont értékpapírszámlák esetében ez nem lehetséges
 • cégtulajdoni papírok, vállalkozás adatai, a könyvelő, tulajdonostársak elérhetősége
 • végrendelet
 • könyvelőnek, pénzügyi tanácsadónak (vagy vagyonkezelőnek) adott instrukciók, meghatalmazások

A majdani örökösöket nagyban segíti, ha a fentiekhez kapcsolódóan azt is feltüntetjük, hogy az adott vagyontárgy és kapcsolódó dokumentumai (igazolások, számlák, szerződések, biztosítási kötvények) hol találhatóak meg.

 

2. Eltartottak köre 

shutterstock_pu_cropHa nem csak magunkról gondoskodunk, akkor az anyagilag tőlünk függőket is figyelembe kell venni a pénzügyi gondoskodás tervezésénél. Természetesen nem minden esetben függnek tőlünk a szó-szoros értelmében, lehet, hogy csak számunkra megnyugtató, hogy anyagilag támogatni tudjuk őket. Kik tartozhatnak ide:

 • házastárs, élettárs
 • volt házastárs
 • gyermek(ek)
 • sérült vagy tartósan beteg gyermek vagy nagykorú
 • szülők, egyéb hozzánk közel álló személyek, akikről valamilyen módon anyagilag gondoskodunk

 

3. Anyagi kötelezettségek 

Vegyük számba az általunk vállalt hiteleket és kölcsönöket, a rendszeres kiadásokat:

 • ingatlan ill. autó fenntartási költségei
 • megtakarítások, biztosítások  díjai
 • az általunk  anyagilag támogatottak számára szánt összegek
 • egyéb rendszeres kiadások

 

4. Vagyon, bevételek 

Ide sorolhatjuk ingó és ingatlan tulajdonainkat, tulajdonrészeinket, befektetéseinket, rendszeres bevételeinket (munkadíj, munkabér, nyugdíj, biztosítás, kapott bérleti díj, befektetéseink hozamai), sőt a lehetséges örökségeket is.

 

5. Felkészülés az időskorra 

Szerencsére egyre többen élnek meg egyre magasabb kort. Mindenkinél eltérő, hogy mennyire szeretné jómódban tölteni öregkorát, de ez nem feltétlenül csak döntés kérdése, bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy bevételeink megfogyatkoznak, de igényeinkből nem szeretnénk alább adni vagy esetleg idősebb korunkban a korábbi életünkhöz képest másfajta igények merülnek fel. Legyünk tisztában azzal, hogy milyen vagyonunk van illetve, hogy milyen előtakarékossági formát tudunk vállalni aktív napjainkban. Gondoljuk át, hogy mennyiben változhatnak igényeink időskorunkra, majd ezek ismeretében tervezzük meg az öngondoskodás módjait.

Néhány előtakarékossági forma:

 • önkéntes nyugdíjpénztári befizetések
 • nyugdíjelőtakarékossági számla
 • egészségpénztári számla
 • az életbiztosítások különböző típusai
 • értékpapírok (befektetési alapok, kötvények, részvények)

A fentiek közötti választásnál érdemes figyelembe venni a hatályos adózási jogszabályokat is, a mindenkori adórendszer kedvezményekkel is támogat bizonyos befektetési lehetőségeket.

 

6. Családi kapcsolatok 

Még a legjobb családban is előfordul, hogy egy szeretett rokon halála után a hagyatéki rendezés körül olyan komoly viták alakulnak ki, hogy a jó viszony megromlik, nem tudnak jó megoldást találni a vagyon elosztására és a haláleset nem csak a normál gyásszal terheli a családot, hanem éppen azok hidegülnek el ilyenkor, akiknek a legjobban szükségük lenne egymásra. Ha örökségünket, netán saját öregkori igényeinket – a jogszabályok figyelembe vételével – előre rendezzük, azzal könnyebbé tehetjük hozzátartozóink részére ezt az időszakot.

Szakmai tanácsadó:  Szatmári Alexandra kockázatkezelő, közgazdász, az IBS és a NYME oktatója

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave