Rólunk


ÉLETVÉGI TERVEZÉS ALAPÍTVÁNY
info@eletveg.hu
Székhely: 1027 Budapest Frankel Leó út 6. 1/15.
Bankszámlaszám: OTP Bank 11702043-20004745
Adószám: 18619414-1-41
Fővárosi Törvényszék nyilvántartási sorszám: 11949
Kapcsolódó oldal: Hogyan segíthet?

Kuratórium

Csikós Dóra – mentálhigiénés szakember, a kuratórium elnöke

Egy személyes élmény alapján kezdtem el olyan módszereket keresni, amikkel a halál tabuját oldani lehet, és ami a hagyományoktól elszakadt világban segíthet megtalálni saját utunkat az élet végességének feldolgozására. Hiszem, hogy az életvégi tervezés a gyakorlati vonatkozásokon túl, segíthet életünket értelemmel is megtölteni. C.G. Jung szavaival élve: “Az emberi élet figyelemre méltó paradoxona, hogy épp az, amitől a leginkább félünk, a legnagyobb bölcsesség forrása.”  

Blogcikkek: Mitől foszt meg a halál tabusítása?,  Kegyeleti szoba – méltóság a búcsúzásban isHagyatéki minimál-tervezés, Nincs több kezelés, Életvégi micsoda?,   Filozófiai Kávéház, Hospice önkéntesség,

Hodász Luca – pszichológus, kuratóriumi tag

 „A halál megértéséhez az embernek meg kell próbálnia megérteni az élet célját és a    kapcsolatot élet és halál között. Mert az élet és a halál elválaszthatatlan társak, és feltételezik  egymást. (…) Amikor elfogadjuk, hogy az életnek és a halálnak van értelme és célja, amikor a halált megértjük és tudomásul vesszük, hogy az emberi utazás része, akkor a haláltól való félelem szertefoszlik, és az életet a maga teljességében lehet élni.” (Szvámi Ráma, 2009, 10.)

dr. Bennett Lili – jogász, alapító, kuratóriumi tag

A mai embert élete során a haláltól való félelem tartja rettegésben. Egy személyes élmény ébresztett rá, hogy csak úgy tudunk békében, nyugodt szívvel elbúcsúzni evilági életünktől, ha dolgaink rendben vannak, előkészítettük szeretteink boldogulását az elvesztésünk utáni teendők útvesztőjében, és tudjuk, hogy szomorú lelki hagyatékunk egyedül a gyász – családunknak elég lesz ezzel megbirkóznia. Az ezzel kapcsolatos gyakorlati ismeretek átadásán túl szeretném a haláltól reszkető emberekben oldani az elviselhetetlen szorongást, és megosztani velük személyesen szerzett tapasztalataimat.

Önkénteseink:

Gaal Ilona kommunikációs szakember, pszichodinamikus mozgás- és táncterápiás csoportvezető

A Magyar Hospice Alapítványnál kommunikációs programot vezetek, amelynek célja, hogy az orvosok (ápolók) és betegek (hozzátartozók) közti párbeszéd mindkét fél megelégedésével működjön, a beteg választ kapjon fel nem tett kérdéseire is, az orvos pedig ne égjen ki a gyakran nehéz helyzetek rutinból való kezelése miatt. Az orvosok, ápolók számára legnehezebb az életvégi helyzetek kommunikálása. Az Életvégi Tervezés Alapítvány munkája segít abban, hogy könnyebb legyen a két fél közt a párbeszéd.

Ocsovszky Zsófia – pszichológus, life-coach

Tanulmányaim során többek között a halálfélelmet, halálszorongást kutatom. Hiszek abban, hogy érdemes bátorsággal szembenézni az elmúlással, hiszek abban, hogy ez felszabadító lehet, és elvezet egy autentikus, teljesebb élet megéléshez.

Blogcikkek: A Hospice-Palliatív konferencián jártunk, A temetés és a sír szerepe a gyászban

Baracsi Gabriella – pszichológus hallgató

Az életünk komplex események sorozata, amelyek meghatároznak bennünket, alakítják jellemünket. Véleményem szerint, akkor találhatunk igazán saját valós jellemünkre, ha életünkben sorra magunkhoz hűen cselekszünk. Hűnek lenni magunkhoz, számomra azt jelenti, hogy szembenézünk a létezés igazságaival, többek között a saját és szeretteink halálával. Ami véges számú és rövid, nagy értékkel bír, így fontos szem előtt tartani létezésünk minden pillanatának értékét. Gondolataimat mi sem fejezné ki jobban, mint Irvin D. Yalom sorai: “A halál az élet elválaszthatatlan része, s ennek folyamatos figyelembevétele inkább gazdagítja az életet, semmint tönkreteszi. Bár a halál fizikailag elpusztítja az embert, a halál tudata megmenti őt.” 
Blogcikkek: “Hozzuk közelebb a halált!” mozgalom